In danish: Seminar om den praktiserende læges og sognepræstens faglige relation
I forbindelse med udgivelse af bogen Det skrøbelige menneskeliv – perspektiver fra lægen og præsten af Inger Uldall Juhl og Lone Vesterdal, forlaget Eksistensen, 2020 afholder Nordisk Netværk for Forskning i Tro og Helbred og Forskningsenheden for Almen Praksis, Syddansk Universitet, seminar om bogens tema.
I de senere år er eksistentiel og åndelig omsorg i stigende grad blevet sat på dagsordenen i sundhedsvæsenet. Sundhedsstyrelsen har efter inspiration fra WHO i 2017 i flere anbefalinger lagt vægt på, at patientbehandlingen udover fysisk og psykosocial omsorg, også bør omfatte eksistentiel og åndelig omsorg. Det gælder også i det primære sundhedsvæsen.
På hospitalerne har samarbejdet mellem læge og præst været en kendt funktion i Danmark i mange år. Patienter har haft stor glæde af at tale med en præst på sygehuset, når de er blevet eksistentielt ramt, og læger og sundhedsprofessionelle har haft stor nytte af at blive superviseret af præsten om eksistentielle problemstillinger, som de har mødt i deres arbejde. Relationen mellem læge og præst er således formaliseret på sygehuset, men der mangler et lignende formaliseret samarbejde mellem den praktiserende læge og sognepræsten.
Samarbejdet mellem lægen og præsten i sognet er ikke nyt, for lægen og præsten udgør helbredelses-og omsorgsfagenes to arketyper. En gang var lægen og præsten samme person. De to fagområder blev tiltagende adskilte i takt med de naturvidenskabelige og medicinske landvindinger i oplysningstiden og senere i forbindelse med modernitetens opgør med kristendom og teologisk tradition fra midten af 1800-tallet. Heldigvis har senmoderniteten medført åbninger i samarbejdsrelationerne mellem læger og præster.
I bogen Det skrøbelige menneskeliv- perspektiver fra lægen og præsten tager vi som henholdsvis praktiserende læge og sognepræst fat i seks eksistentielle problematikker, som vi begge møder i vores dagligdag. Ud fra teoretiske overvejelser og praktiske eksempler kommer vi med bud på, hvordan en åbenhed mellem medicinsk og teologisk faglighed kan være en gevinst for patienten, den enkelte sundhedsarbejder og det tværfaglige samarbejde mellem læge og præst.
Fordi menneskelivet er skrøbeligt, har vi brug for såvel den medicinske som den eksistentielle tilgang til vores tilværelse. Vi har derfor skrevet bogen for at bringe både lægens og præstens perspektiver på eksistentielle emner i spil for offentligheden.